Solo Start
Image default
Bedrijven

sollicitatie met assessment

Een solliciatie met assesment

Een assessment is een gebruikelijke manier om te testen hoe mensen hun werk doen en wat hun vaardigheden zijn. Eigenlijk kun je het vergelijken met een soort toneelstuk. Of een soort proefperiode waarin de nieuwe werknemers getest worden of ze geschikt zijn. Zo wordt er gekeken of ze voldoen aan de functie-eisen. Er word gekeken naar je persoonlijkheid en naar je communicatieve vaardigheden. Je word getest in een nagebootste werksituatie waardoor je optimaal kunt laten zien hoe jij je gedraagt in het werkveld. Je kunt hierbij denken aan interviews afleggen en rollenspellen. Vaak worden er ook een aantal taakopdrachten gegeven. Het is een goede manier om te testen of mensen geschikt zijn voor een baan. Op deze manier kom je dus niet snel voor verassingen te staan omdat iemand al een hele test heeft afgelegd waarin je dus goed hebt kunnen zien hoe hij of zij is. Een assessment hoort dus bij een sollicitatieprocedure en deze methode wordt vaak toegepast. Op deze manier kan een werkgever goed inzicht krijgen in jouw kennis en capaciteiten. Vaak als je gaat solliciteren staat vooraf al aangegeven dat een assessment onderdeel is van je sollicitatieproces. Soms worden er ook IQ testen afgenomen bij sollicitanten. In andere assessment worden ook persoonlijkheidstesten afgenomen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien wat voor soort actiontype je hebt of een belbinrol. Dan kunnen ze zien in wat voor soort positie jij jezelf zal opstellen in een team. Een assessment duurt meestal een hele dag. Er zijn echter ook assessment die gewoon een week lang duren. Een tip voor je assessment is blijf vooral jezelf. Ga niet anders doen dan dat je bent want dan krijgt je werknemer een verkeerd beeld van jou en dit wil je niet. Je moet wel aangenomen worden om de juiste redenen en anders zal je alleen maar voor teleurstellingen komen te staan. Goede voorbereiding is wel van belang als je een assessment moet afleggen. Lees je dus goed in wat ze van je gaan verwachten en wees voorbereid op alles. Als je moeilijke vragen krijgt of taken dan kan je niet stilvallen want van weet je zeker dat ze je niet kiezen. Sommigen bedrijven schakelen de hulp van een arbeidsdeskundige in om te kijken welke persoon het meest geschikt is voor de functie.

Voor meer info bezoek deze link : http://www.loopbaannederland.nl