Solo Start
Image default
Auto’s en Motoren

Auto overzetten van zaak naar prive

Het is soms mogelijk om een auto van de zaak naar privé over te zetten. Dit gebeurt wanneer iemand een auto heeft die door zijn werkgever ter beschikking is gesteld, maar die hij of zij ook privé wil gebruiken. In dat geval kan de werknemer de auto overzetten. Het auto overzetten van zaak naar prive kan een aantal voor- en nadelen met zich meebrengen. Eén van de voordelen is dat de werknemer de auto niet alleen voor zakelijke doeleinden, maar ook voor privégebruik kan gebruiken. In sommige gevallen hoeft de werknemer geen bijtelling te betalen als hij of zij de auto privé gaat gebruiken. Dit is bijvoorbeeld het geval als de auto minder dan 500 kilometer per jaar privé wordt gebruikt. Een nadeel van auto overzetten van zaak naar prive is dat er belastingen betaald moeten worden.

 

Hoe werkt auto overzetten van zaak naar prive

Om een auto van de zaak naar privé te kunnen overzetten, moeten een aantal stappen worden doorlopen. Ten eerste moet de werkgever toestemming geven voor het overzetten van de auto. Dit kan bijvoorbeeld door een verklaring te ondertekenen waarin staat dat de werkgever akkoord gaat met het overzetten van de auto. Vervolgens moet de werknemer een verklaring afgeven waarin staat dat hij of zij de auto ook privé gaat gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door een formulier in te vullen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Daarna moet er rekening gehouden worden met belastingen. Als de werknemer de auto privé gaat gebruiken, zal hij of zij hiervoor bijtelling moeten betalen. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de waarde van de auto en het gebruik dat de werknemer ervan maakt. Tot slot moet de auto worden overgeschreven op naam van de werknemer. Dit kan bijvoorbeeld door naar een kentekenloket te gaan en de benodigde formulieren in te vullen. Zodra dit is gedaan, is de auto officieel overgezet van de zaak naar privé.

 

WEV-taxatie

Als je een auto gebruikt voor zakelijke doeleinden, dan moet je WEV-taxatie betalen over het gebruik van die auto. Als je besluit om de auto te verkopen of bij overzetten van de auto van zaak naar privé, dan stopt de WEV-taxatie. Als je bijvoorbeeld de auto binnen drie jaar na aanschaf verkoopt, dan moet je de belasting terugbetalen die je hebt betaald over deze periode. Dit heet de teruggaafregeling. Als je de auto langer dan drie jaar hebt gehad, dan hoef je geen belasting terug te betalen. In dit geval betaal je alleen belasting over de waarde van de auto op het moment dat je hem verkoopt.