Solo Start
Image default
Energie

Werken als elektricien, elke dag anders

Problemen met de elektriciteit in huis? Valt de stroom geregeld uit? Of ben je bezig met een nieuwbouwhuis en moet er nog een stoppenkast of elektriciteitsmeter geïnstalleerd worden? De elektricien is de professional die je nodig hebt. Tegenwoordig zijn er steeds minder jongeren die een baan in de techniek zoeken. Vaak wordt gedacht dat een baan in deze business gepaard gaat met een laag loon, zware arbeid en lange dagen. Toch valt dit reuze mee: een baan in de techniek is juist ontzettend afwisselend, leuk en het betaalt heel goed! Kijk eens mee naar wat een elektricien allemaal kan en doet.

Nieuwbouw is pas af met elektriciteit

Bij het bouwen van een huis komen er veel vakmensen kijken: natuurlijk begint het bij het graven van de fundering en het metselen van de muren, maar ook elektriciteit is een belangrijk onderdeel van het bouwproces. Een elektricien legt de elektra aan, installeert de meterkast en zorgt dat alle stopcontacten goed werken. Voordat de elektricien hiermee aan de slag gaat, heeft hij al samen met zijn opdrachtgever een plan gemaakt wat betreft de locaties van de stopcontacten, de verschillende groepen en dergelijke. Een steeds groter onderdeel van het Elektricienswerk bestaat uit het aansluiten van zonnepanelen en het aanleggen van laadpaalsystemen.

zorg dat alles blijft werken

Een ander deel van het elektriciens werk is het zorgen dat alles blijft werken. Regelmatig komt de elektricien langs voor het onderhoud van het netwerk. In het geval van acute nood komt de elektricien snel helpen: kortsluiting kan immers voor gevaarlijke situaties zorgen! Door te zoeken naar de oorzaak van de stroomstoring kan bijvoorbeeld een brand voorkomen worden. Een leuke bijkomstigheid van het werken als elektricien is dat je meer verstand krijgt van alle soorten elektrotechniek: een beetje elektricien repareert zelf zijn elektrische waterkoker.