Solo Start
Image default
Electronica en Computers

Zo kies je de omvormer voor je zonnepanelen

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, aan je muur hebt hangen of op je schuur hebt staan, dan weet je als het goed is alles daar over. Maar wat nou als je wel graag wil investeren in zonnepanelen, maar niet zo goed weet waar je precies rekening mee moet houden. Op zich heb je al wel wat onderzoek gedaan naar de zonnepanelen zelf; je weet al welke zonnecellen kopen je gaat, maar je weet nog niet wat voor omvormer je nodig zal hebben. Geen paniek! In dit artikel vertel ik je er alles over.

 

Allereerst, wat is een omvormer? Een omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom, wat betekent dat de omvormer eigenlijk de zonne-energie om zet in elektriciteit (wat wij dan weer kunnen gebruiken). Voor het opwekken van elektriciteit uit zonnepanelen, is het dus heel belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de omvormer. Ook al is er nog zo veel zon, met een slechte omvormer kan je slechts een deel van de opgewekte energie ook daadwerkelijk gebruiken. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde, als er weinig licht is maar je een goede omvormer hebt, dan wek je relatief veel elektriciteit op. En dat is ten slotte waar het allemaal om draait.

 

Er zijn echt talloze verschillende omvormers verkrijgbaar, maar de omvormer die jij nodig hebt wordt bepaald door het vermogen van jouw zonnepanelen. Met vermogen bedoel ik niet alleen hoeveel elektriciteit de panelen theoretisch kunnen opwekken, maar ook wat ze in de praktijk gaan doen. Dat hangt dan weer af van de hoek waarin ze zijn geplaatst en van de eventuele schaduw die ze vangen. Een omvormer zonnepanelen moet in de regel maximaal 20% kleiner en maximaal 10% zijn dan het vermogen van het aantal WP van jouw zonnepanelen.

 

Wil je meer weten over zonnepanelen en omvormers? Neem dan eens een kijkje op de website van Wijsman Duurzaam.

Voor meer info bezoek deze link : https://www.wijsmanduurzaam.nl/