Solo Start
Image default
Banen en opleidingen

Een drijfverentest tijdens een sollicitatie

 

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Steeds vaker zie je dat tijdens een sollicitatieprocedure, vaak in ene tweede ronde gebruikt wordt gemaakt van een drijfverentest.  Het maken van een drijfverentest kan je inzicht geven in wat je drijft en wat je motivatie is voor een bepaalde functie of in welk bedrijfscultuur je het beste past. Dit kan in een sollicitatieprocedure voor de werkgever ook heel handig zijn. Wil je jezelf hier op voorbereiden kan je online al een paar keer een drijfverentest oefenen. Hierdoor weet wat voor soort vragen er kunnen worden gesteld.

Waarom is een drijfverentest nuttig?

 Een drijfverentest is gemaakt om te onderzoeken wat een persoon drijft, zijn drijfveren om iets te bereiken. Dat kan uiteenlopen van veel verdienen, macht vergaren, een hoge status bereiken, veel sociale contacten of het ontwikkelen van kennis. Tijdens een sollicitatieprocedure is het voor een bedrijf handig om te weten of jij past binnen het bedrijf. Zijn jouw drijfveren hetzelfde als de meeste andere collega’s? Heb je de juiste motivatie voor de baan? Met zo een test krijg jij en het bedrijf inzicht in jouw motivatie en wat je drijft. Natuurlijk kun je dit ook tijdens een gesprek uitleggen, maar zo een test geeft vaak ook al wel een aardig beeld. Een aansluitend gesprek daarom worden vaak de resultaten besproken. Zo gaat het dan over waar je gelukkig wordt, waar je energie van krijg, op welke manier je met conflicten omgaat of hoe je met collega’s omgaat. Daarnaast gaat ook over hoe belangrijk jij welzijn, geld, sociale status enzovoort vindt. Met al deze antwoorden kan een bedrijf een goed beeld vormen van wie jij bent.  Al met al geeft de drijfverentest een beeld wat je motivatie en drijfveren zijn, wat je belangrijk vindt in je werk en waar je gelukkig van wordt. Voor een bedrijf kan dat de keuze makkelijker maken voor het kiezen van de juiste persoon. Wordt je helaas toch niet gekozen voor die functie? Dan is een drijfverentest voor jou ook geen verloren zaak, je weet nu wat je drijft en motiveert en kun je gerichter gaan solliciteren.