De collectieve arbeidsovereenkomst

      Reacties uitgeschakeld voor De collectieve arbeidsovereenkomst

Iedereen die werkt heeft te maken met een cao. De cao is een collectieve arbeidsovereenkomst. Vaak sta je er niet bij stil maar veel dingen zijn bepaald door de regels die zijn opgesteld in de cao. De cao beïnvloed bijvoorbeeld vele dingen op het gebied van je werk en daardoor heeft het ook weer invloed op het dagelijks leven. In de cao staan bijvoorbeeld dingen opgesteld zoals wat het minimum salaris mag zijn van jouw vakgroep en andere dingen die je bijvoorbeeld beschermen tegen onveilig werk. Op sommige vakgebieden komt het wel eens voor dat werknemers het niet eens zijn met de cao en daarom gaan zij in staking om zo te zorgen dat de cao zal worden verbeterd. Een andere keer hoor je weer dat de vakbond van de medewerkers bezig is met onderhandelingen met de bedrijven voor het verbeteren van de cao voor de werknemers. Hieruit blijkt dus dat de cao erg belangrijk is voor de medewerkers en dat het een groot effect heeft. Maar wat houd de cao nou precies in?

De cao is een schriftelijke overeenkomst die is opgesteld door drie verschillende partijen. Je hebt namelijk de werkgevers, de werkgeverorganisatie en de werknemersorganisatie. Deze drie partijen zijn allen betrokken bij het opstellen van de cao. In de cao staan verschillende regels die de werknemers houvast en bescherming bieden. Hierin staan bijvoorbeeld de rechten van de werknemers vermeld en het zorgt ervoor dat zij goede arbeidsovereenkomsten hebben. Ieder vakgebied is anders en daarom heeft ook ieder vakgebied een andere cao. Zo hebben schilders een schilders cao en mensen die in de bouw werken zijn verbonden met de bouw cao. De arbeidsvoorwaarden in de cao’s zullen van elkaar verschillen en daarom zijn ze ook per sector anders. Door de cao is het voor werkgevers niet mogelijk om onredelijke eisen op te stellen.

Voor meer info bezoek deze link : http://www.cbbs.nl