Solo Start
Image default
Mode en Kleding

Stoffen van Atelier Brunette

Atelier Brunette is een stoffen merk, het is een jong en fris merk uit Frankrijk. De ontwerpster van de stof Annabelle Kumar heeft zich laten inspireren door haar dochters. Als liefhebber van kunst en mooie stoffen droomde ze van een collectie van modebewuste en originele design stoffen. In samenwerking met diverse ontwerpers en stylisten hebben ze gezorgd voor unieke, luchtige stoffen met grafische prints en feminine touch. 

De meeste stoffen van Atelier Brunette zijn 100% cambric cotton dit is zeer fijn katoen. Er zijn heel veel stoffen op de markt verkrijgbaar. Van stoffen ook wel textiel genoemd wordt in het algemeen veel kleding van gemaakt, maar ook zou er bijvoorbeeld een gordijn, of een kleed van kunnen worden gemaakt. Textiel is een materiaal, dat bestaat uit eindeloze draden of vezels (korte stukjes draad).

In veel gevallen wordt kleding voor een groot deel gemaakt uit katoen. Zo ook Atelier Brunette dit is dan zeer fijn katoen. Katoen is een eencellige vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en wordt dan verwerkt tot zacht, luchtdoorlatend textiel.

Het spinnenwiel is misschien wel het meest bekende voorwerp waar mee gesponnen wordt. Het spinnen van katoen is het ineendraaien van losse vezels tot draad. Losse vezels van materialen als wol, vlas en katoen zijn niet geschikt om bijvoorbeeld mee te kunnen breien of weven. Daarom moest het katoen eerst gesponnen worden, zodat het wel bruikbare draden werden. Tegenwoordig gebruiken we geen spinnenwiel meer maar hebben we machines die dit doen. Atelier Brunette was dus eerst ook katoen en is dus tot hele fijne draden gesponnen.

Vroeger werd het katoen nog met de hand geoogst, tegenwoordig wordt dit machinaal gedaan, zelden wordt het nog met de hand gedaan, maar het gebeurd nog wel. Voor het oogsten van de plant moet de plant worden ontbladerd. Bij teelt van biologisch katoen is het niet toegestaan om chemicaliën te gebruiken, hier wordt dan ook handmatig geplukt. In de tropen groeit de plant het hele jaar door als deze niet ontbladerd wordt.

Er zijn vier soorten katoenplanten: de Gossypium arboreum; deze wordt gebruikt voor 2% van wereldproductie. Gossypium barbadense; is goed voor 8% van de wereldproductie. Gossypium herbaceaum; wordt ook voor 2% gebruikt van de wereldproductie. De Gossypium hirsutum wordt het meest gebruikt in de wereldproductie, dit katoen wordt gebruikt voor 90% van de wereldproductie.

Voor meer info bezoek deze link : http://www.escapethesystem.nl/category/166394/ecologische-stoffen