Solo Start
Image default
Rechten

Verblijfsvergunning: wat is het precies en hoe vraag je het aan?

Wanneer je een langere tijd in Nederland wilt verblijven, bijvoorbeeld omdat je er wilt werken, studeren, of voor een langere tijd een gezinslid bezoekt, moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Deze vergunning geeft je het recht om in Nederland te wonen om er te werken, studeren, of familie te bezoeken. Vaak heb je een dergelijke vergunning nodig wanneer je langer dan negentig dagen in Nederland wilt verblijven. Er komen aardig wat dingen kijken bij het aanvragen van een verblijfsvergunning. Het is dan ook handig om een immigratie advocaat in te huren, zodat jullie samen naar de opties kunnen kijken.

Welke soorten verblijfsvergunningen zijn er?

Er zijn meerdere soorten verblijfsvergunningen. Ten eerste heb je een verblijfsvergunning met betrekking op asiel en een reguliere verblijfsvergunning, die geen betrekking heeft op asiel. Daarnaast kun je kiezen voor een reguliere verblijfsvergunning voor bepaalde en onbepaalde tijd. Bepaalde tijd houdt in dat de vergunning vijf jaar geldig is. In principe is deze vergunning slechts een jaar geldig, maar hij kan elk jaar verlengd worden tot maximaal vijf jaar. Een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd kan alleen gegeven worden wanneer de persoon al vijf jaar een verblijfsvergunning heeft gehad voor bepaalde tijd en toch langer in Nederland wilt verblijven.

Hoe vraag je de verblijfsvergunning aan?

Om een verblijfsvergunning aan te kunnen vragen moet je eerst aan een aantal eisen voldoen. Deze eisen gaan vooral over dat je een doel hebt om in Nederland te verblijven (zoals het volgen van een studie), een geldig paspoort hebt en geen gevaar vormt. Daarbij moet je een toetsing aan het EU-recht aanvragen. Dit kun je online doen en kost €64. Daarbij moet je een visum aanvragen, wat €192 kost. De Nederlandse Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) keurt de aanvraag binnen zes maanden goed of af. Wanneer je na vijf jaar wilt overstappen op een reguliere verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, zul je een inburgeringsdiploma en een zelfstandig inkomen moeten hebben. Daarna moet je opnieuw een aanvraag indienen, waarvoor €192 in rekening gebracht wordt. Ook dan zal de IND binnen zes maanden laten weten of je aanvraag goedgekeurd wordt. Daarna kun je de vergunning steeds met vijf jaar verlengen, of de Nederlandse nationaliteit aanvragen.