Solo Start
Image default
Vervoer en transport

Hoe kan ik een neuswiel op mijn aanhanger vervangen of bevestigen?

Een aanhanger neuswiel geeft extra steun zodat een enkel-as aanhangwagen makkelijk waterpas gezet kan worden. Een aanhang neuswiel maakt het manoeuvreren van een afgekoppelde aanhangwagen eenvoudiger, omdat je niet tegelijkertijd hoeft te tillen en te duwen. Een neuswiel vervangen of bevestigen op een aanhangwagen simpel. Niet elk neuswiel werkt hetzelfde maar er een zijn een aantal tools en instructies die je altijd volgt. Het is van belang op welk transportmiddel je het neuswiel en de neuswielklem wil plaatsen. Gaat het om een aanhangwagen, een caravan, een boottrailer of een bagagewagen? In dit artikel zetten we de stappen en benodigdheden voor je op een rij.

Wat heb je nodig?

  • Een nieuw neuswiel
  • Een krik of blokken ter ondersteuning
  • Een ratelsleutel of moersleutel
  • Een neuswiel klem

Welke stappen neem je?

Stap 1

Als je het neuswiel vervangt dan begin je met het verwijderen van het oude neuswiel.

Stap 2

Ondersteun de aanhangwagen, caravan, boottrailer of bagagewagen met bijvoorbeeld een krik of als je die niet hebt, een aantal blokken. Zo voorkom je dat de aanhangwagen wankelt of zelfs kantelt. Je kunt meer kracht zetten als je object stevig staat.

Stap 3

Met de ratel- of moersleutel draai je de bouten of moeren van het neuswiel eruit (bij het afhalen van het oude neuswiel) en aan (bij het nieuwe neuswiel). Verwijder het oude neuswiel.

Stap 4

Vervolgens plaats je het nieuwe neuswiel. Je draait de bouten en moeren aan. Bij het vastdraaien van de bouten, zorg je dat de dat bouten precies door de gaten passen en dat je ze handvast aandraait.

Stap 5

De volgende stap is het plaatsen van de neuswielklem. Een neuswielklem is een klem die het neuswiel zijn plek houdt tijdens het verplaatsen van de aanhanger.

Stap 6

Om te testen of het neuswiel en de klem stevig zitten, laat je de aanhangwagen langzaam zakken totdat het neuswiel de grond aantikt. Beweeg de aanhangwagen voor- en achteruit en test zodoende of het neuswiel goed draait en ondertussen de aanhangwagen optimaal ondersteunt. Als het neuswiel soepel meebeweegt en niet hapert, dan zit het goed.

Bij een caravan, boottrailer of bagagewagen kun je deze zelfde methode gebruiken, al zal het plaatsen, aandraaien en vooral het testen misschien iets meer kracht vergen.

Let bij het kiezen van een aanhanger neuswiel op het materiaal, de hoogte als hij ingedraaid is of uitgedraaid is, en uiteraard op de maximale draagkracht. Voordat je iets installeert is het altijd verstandig om de specifieke instructies van het type en merk door te lezen, zodat je geen tijd verspilt met gehannes. Met de juiste tools en instelling is het plaatsen van een neuswiel namelijk een fluitje van een cent.