Solo Start
Image default
Webdesign

De beste videocamera’s

De beste videocamera’s

 

Krimpende markt en sterke concurrentie

De vraag naar klassieke digitale videocamera’s daalt al jaren. Digicams en niet in de laatste plaats smartphones worden gebruikt om vakantieherinneringen of familiefeesten op te nemen, waardoor camcorders een baan op zich worden. Dit wordt ook weerspiegeld in het testlandschap. Nog meer professionele modellen worden in testmagazines steeds vaker vergeleken met spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s. Toch kunnen camcorders interessant voor je zijn als je bijvoorbeeld een van de meer ambitieuze filmmakers bent. Met name een snelle autofocus tijdens de opname van bewegende beelden en een voor het filmen geoptimaliseerde ergonomie bieden voordelen in vergelijking. Meer professionele modellen bieden u ook een meer geavanceerde bediening die geoptimaliseerd is voor het filmen. Dit maakt het mogelijk om instellingen te maken zonder lange omwegen via genestelde menu’s.

Camcorders voor beginners – nauwelijks interessant

Camcorders voor beginners bieden slechts enkele voordelen ten opzichte van digitale fotocamera’s. Dit komt vooral door het ontwerp en het feit dat je relatief eenvoudig met één hand foto’s kunt maken. Als het gaat om beeldkwaliteit nemen de twee klassen van apparaten in hun respectievelijke prijssegmenten elkaar echter niet erg serieus. En sommige soorten digitale camera’s, zoals brugcamera’s, bieden ook de grote zoom die typisch is voor camcorders. Als u op zoek bent naar een camera die zowel video als foto’s in voldoende kwaliteit kan vastleggen, kunt u beter voor een digitale camera gaan, omdat dit het beste is in de branche van het maken van foto’s.

Zoom is niet alles

Vooral in het beginnersgebied willen de afzonderlijke fabrikanten elkaar graag overtreffen met hoge zoomfactoren: een 50x zoom is niet ongewoon, vaak digitaal uitgebreid en “verliesvrij”. U moet zich hier echter niet door laten verblinden, omdat u van zulke hoge zoomfactoren geen bijzonder hoge beeldkwaliteit kunt verwachten. Met gematigde brandpuntsafstanden behaalt u vaak betere resultaten. Bovendien wordt het erg moeilijk om het beeld stil te houden bij hoge zoomfactoren. Een optische beeldstabilisator, die in veel camcordermodellen is geïntegreerd, kan hierbij helpen. U kunt zien of dit het geval is door te kijken naar afkortingen zoals O.I.S (Optical Image Stabilization), OSS (Optical SteadyShot). Maar zelfs beeldstabilisatoren bereiken op een gegeven moment hun grenzen – uiterlijk dan moet je een statief gebruiken voor de stabilisatie. Een andere beperking met zeer hoge zoomfactoren: waas in de atmosfeer kan het beeld vertroebelen.

4K resolutie nog steeds een luxe

Terwijl hoge-resolutie 4K-video-opnamen (3.840 x 2.160 pixels, oftewel 4.096 x 2.160 pixels) al standaard zijn in het middensegment van digitale camera’s en huidige actiecamera’s, zijn de meeste camcorders nog steeds beperkt tot opnamen in Full HD, d.w.z. 1.920 x 1.080 pixels. 4K modellen zijn voornamelijk te vinden in de prijsklassen vanaf 600 euro. TV’s die deze resolutie ook kunnen weergeven zijn niet langer een zeldzaamheid.

Wie heeft er tegenwoordig nog een camcorder nodig?

Vooral voor videomakers met semi-professionele en professionele eisen is het vaak de moeite waard om een camcorder te kopen. De keuze van de camera hangt echter sterk af van het specifieke doel. Als u bijvoorbeeld professionele audioapparatuur wilt gebruiken, moet u kiezen voor een model met een geïntegreerde XLR of minimaal een 3,5 mm aansluiting voor een externe microfoon. Hoewel alle camcorders tegenwoordig zijn uitgerust met een ingebouwde microfoon, leveren ze meestal niet echt goed geluid. Als u een ambitieuze nieuwkomer in de filmwereld bent, vindt u geavanceerde hulpmiddelen in modellen zoals de Panasonic V777 als een Full HD-resolutie voor u genoeg is. Als je daarentegen in 4K wilt schieten, biedt de Sony AX53 een passend alternatief. Semi-professionele gebruikers zouden daarentegen moeten kiezen voor modellen die een nog preciezere werking mogelijk maken, zoals het 4K-model AX700. Voor elk van deze doelgroepen zijn er echter ook systeemcamera’s die met hun verwisselbare lenzen en lichtintensieve sensoren bijzonder flexibel blijken te zijn. Individuele modellen zoals de GH5 van Panasonic zijn zelfs speciaal geoptimaliseerd voor professioneel videogebruik.

Zijn er speciale functies waar je rekening mee moet houden bij de batterij?

In het medium prijssegment moet de levensduur van de batterij ongeveer 100 tot 120 minuten bedragen. Als u van plan bent om langere opnamen te maken tijdens de excursies, moet u van plan zijn om een tweede batterij aan te schaffen. Vaak zijn de batterijen aan de buitenkant van de camera gemonteerd. In dit geval is het handig als de batterij de toegang tot de geheugenkaart niet blokkeert.

Lees meer op: tevredenconsument

Voor meer info bezoek deze link : https://tevredenconsument.nl/elektronica/cameras/de-beste-videocameras/