Iedereen kent het moment waarop het water in de spoelbak blijft staan. Je draait de kraan dicht, maar de afvoer weigert dienst. Het is niet alleen vervelend, maar kan op termijn ook leiden tot lekkage, schimmelvorming of zelfs structurele schade. Daarom is het belangrijk om goed om te gaan met wat er in jouw gootsteen verdwijnt. Niet alles wat vloeibaar lijkt, hoort daar thuis. Afvoerproblemen ontstaan meestal niet in één dag. Het begint klein: een iets tragere afvoer, een lichte geur. Pas later volgen borrelende geluiden en het volledig stilvallen van de afvoer. Door regelmatig onderhoud kun je dit voor zijn. De boosdoeners van de keukenafvoerDe meeste verstoppingen in de keuken worden veroorzaakt door vet, etensresten en zeepresten. Samen vormen ze een taaie massa die zich in de bochten van de afvoer ophoopt.
Bovendien verergeren we het probleem onbewust door warm vet door te spoelen. Dit lijkt vloeibaar, maar zodra het afkoelt, hecht het zich aan de binnenkant van de leidingen. Na verloop van tijd blijft daar ook ander vuil aan plakken. Goede gewoonten in de keukenHet vermijden van verstoppingen begint met bewust gedrag. In de keuken zijn er talloze momenten waarop je kunt kiezen voor de gootsteen of het afvalbakje. En dat verschil maakt het. Denk hierbij aan de volgende gewoontes:
Door deze simpele stappen regelmatig uit te voeren, voorkom je dat er zich vuil ophoopt dat je later veel gedoe kan bezorgen. Wat je beter niet kunt doenSommige producten lijken handig, maar richten juist schade aan. Denk aan chemische ontstoppingsmiddelen. Ze lossen de verstopping soms tijdelijk op, maar tasten ook je leidingen aan. Bovendien zijn ze slecht voor het milieu én gevaarlijk als je ze combineert met andere stoffen. Een ander veelgemaakte fout is het gebruik van een hogedrukspuit in de afvoer. Dit kan de leidingen beschadigen, zeker als ze al verzwakt zijn door slijtage of eerdere ontstoppingen. Signalen om serieus te nemenNiet elk verstoppingsprobleem begint met een stilstaande afvoer. Let ook op deze signalen:
Deze aanwijzingen kunnen duiden op problemen die dieper liggen in het systeem. Het is dan verstandig om de afvoer grondig te laten controleren, voordat het erger wordt. Het nut van periodiek onderhoudWie zijn leidingen regelmatig controleert of laat controleren, voorkomt een hoop ellende. Je hoeft echt niet elke maand met een slang in de afvoer te staan, maar een jaarlijkse check – vooral in oudere woningen – kan veel ellende voorkomen. Professionele ontstoppingsdiensten beschikken over gereedschap waarmee ze zelfs de diepste leidingen kunnen inspecteren en reinigen. Soms gebeurt dit preventief, bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je afvoer trager wordt, maar nog niet helemaal verstopt zit. Regionale verschillen in afvoersystemenIn Flevoland zie je veel relatief jonge woningen. Dat lijkt positief, maar jonge systemen betekenen niet automatisch dat er geen risico’s zijn. Juist moderne afvoersystemen zijn vaak dunner uitgevoerd en gevoeliger voor fout gebruik. In woonwijken met veel nieuwbouw is het dus extra belangrijk om zorgvuldig om te gaan met wat je wegspoelt. Daarnaast is de bodem in Flevoland relatief zacht. Dat kan op termijn verzakkingen veroorzaken in leidingen rondom woningen, met als gevolg slechte afwatering of verzakkingen in het rioolstelsel. Periodieke inspectie voorkomt verrassingen. Wie kun je inschakelen?Wanneer je merkt dat je te maken hebt met een hardnekkig probleem, is het slim om een specialist in te schakelen. Die beschikt over apparatuur waarmee leidingen doorgespoten, geïnspecteerd of zelfs vervangen kunnen worden. Zeker bij geurproblemen, terugkerende verstoppingen of water dat op meerdere plekken niet goed wegloopt, is dat geen overbodige luxe. Afvoer verstopt in Flevoland? Wij lossen het op |