Solo Start
Image default
Gezondheid

Rugproblemen? Dit kan komen door een matige bureaustoel!

Door het vele thuiswerken zijn fysio’s een stuk drukker geworden. Dit komt omdat veel mensen thuis niet de juiste zithouding hebben en last van de rug, schouders en nek krijgen. Dit kan komen door dat zij geen werkplek hebben ingericht en aan de keukentafel zitten of het is mogelijk dat de stoel waar op gezeten wordt niet goed is. Ervaar jij dat je niet altijd even goed zit en dat je soms wat last van je rug krijgt? Dan is het zeker handig om door te lezen. Verder in deze blog wordt verteld waarom de zithouding zo belangrijk is, hoe je zorgt voor een goede zithouding en welke bureaustoel je het best kan kopen.

Waarom is zithouding zo belangrijk?

Een goede zithouding moet voorkomen dat je last van bepaalde ledematen krijgt. Zo kan je door het vele zitten en op de computer kijken last van de rug, nek, schouders en onderarmen krijgen. Dit komt veel voor bij mensen die verkeerd zitten. Vroeger werd gezegd dat je vooral recht moest zitten en op dezelfde manier, maar tegenwoordig blijkt dat je het beste veel afwisseling kan hebben in het zitten op een bureaustoel. Zo blijkt dat je het best soms even achterover moet leunen of even de armen en benen strekken bij het zitten.

Hoe zorg ik voor een goede zithouding?

Er zijn verschillende punten waar je rekening moet houden als je wilt zorgen voor de goede zithouding. Dit heeft te maken met het daadwerkelijk zitten, maar ook met hoe je andere apparaten hebt liggen. Houdt rekening met de volgende punten:

  • Positie monitor. Het is belangrijk dat je de monitor op iets meer dan een armlengte hebt van je bureaustoel. De hoogte van de monitor moet zijn dat je als je rechtop zit de bovenkant van het scherm op ooghoogte hebt;
  • Hoogte armleuningen. Het is belangrijk dat je de armen en schouders rust kunt geven door te leunen op de armleuningen. De hoogte van de armleuningen moet gelijk zijn aan de hoogte van het bureau. Zo kan je makkelijk achter je toetsenbord zitten in een natuurlijke houding;
  • Zithoogte. Het is belangrijk dat je niet al te hoog of te laag zit met je bureaustoel. Zo moet je eigenlijk zorgen dat je met je benen negentig graden zit. Op die manier weet je ook dat je goed zit;
  • Het toetsenbord. Een veelvoorkomende fout is dat mensen gebruik maken van de standaarden achterop de toetsenborden. Dit doen zij om de toetsenborden schuin te zetten, maar dit is helemaal niet handig. Zo sta je met je handen omhoog te typen en kan je dus last krijgen van je handen. Houd dus je handen recht op het bureau;
  • De muis. Je hebt vast wel is gehoord van een muisarm. Dit komt veel voor bij mensen die vele uren achter een computer zitten. Nu is het verstandig om regelmatig van hand te wisselen. Dus bepaalde dagen met rechts en andere dagen met links. Dit klinkt moeilijk, maar het went vrij snel.

Welke bureaustoel moet ik kopen?

Een goede bureaustoel is verstelbaar. Zo kan je makkelijk de zithoogte, de hoogte van de armleuningen de rugleuning verstellen. Een vaste bureaustoel is niet ideaal voor langer werkdagen. Verder is het aangeraden om een bureaustoel met wielen te kopen. Op die manier beweegt de bureaustoel met jouw bewegingen mee. Dit is beter voor de flexibiliteit. Het soort bureaustoel die je echt moet aanschaffen is de ergonomische bureaustoel. Een ergonomische bureaustoel kopen geeft je bepaalde voordelen. Deze stoelen zijn speciaal gemaakt voor mensen die veel zitten en ontlasten het lichaam op verschillende plekken.