Het verschil tussen schroeven en bouten

      Reacties uitgeschakeld voor Het verschil tussen schroeven en bouten

Bouten en schroeven zijn allebei bevestigingsmiddelen, ze worden gebruikt om uitneembare verbindingen mee te maken. Verbindingen met bouten en schrouven worden gemaakt door middel van aandraaien. Beide zijn voorzien van schroefdraad en zijn meestal vervaardigd van metaal zoals roestvrij staal. Dat waren de overeenkomsten tussen schroeven en bouten, maar er zijn ook veel verschillen tussen. De verschillen tussen schroeven en bouten maken dat het afhankelijk is van bevestiging tot bevestiging of er beter voor het gebruik van schroefen of het gebruik van bouten gekozen kan worden. Lees de verschillen hieronder om te zien of je best bouten of schroeven kopen moet voor je klustaak.

Schroeven

Op schroeven zit doorgeens een verlopende schroefdraad en de diameter loopt uit op een punt. Ze worden meestal verankerd in een materiaal zonder dat er binnenschroefdraad is gesneden. Schroeven aandraaien gebeurt met behulp van de uitsparing op de kop, die uitsparing kan verschillende vormen hebben zoals een rechte sleuf of een kruissleuf. Schroeven kunnen bestaan uit verschillende soorten schroefdraad, zoals metrische schroefdraad of houtdraad. 

Bouten

Bij bouten is de schroefdraaddiameter gelijk over de gehele lengte van de bout. Meestal hebben bouten een metrische schroefdraad zodat ze in een moer kunnen worden aangedraaid die voorzien is van eenzelfde metrische binnenschroefdraad. Een bout is aan het uiteinde stomp, voor hij in een materiaal kan worden aangebracht moet er dus al een gat gemaakt zijn. In tegenstelling tot zelfborende schroeven is een bout dus niet rechtstreeks in het materiaal te draaien. Ook de kop van een bout is anders dan die van een schroef: een bout heeft meestal een zeskantige kop die doormiddel van een steeksleutel of ringsleutel langs de buitenkant kan worden aangedraaid.

In technische sectoren zoals de bouw of werktuigbouwkunde zijn er vaan voorschriften voor welke verbindingsmethodes er voor wat gebruikt moeten worden, vaak met een duidelijke omschrijving van de bevestigingsmaterialen.

Voor meer info bezoek deze link : https://moerenbout.nl