Solo Start
Image default
Huishoudelijk

Het juist kiezen van uw rookkanaal kachelpijp

Type kachelpijp rookkanaal kiezen

Er zijn verschillende type kachelpijpen rookkanalen. Een type kachelpijp kiezen is dan voor veel consumenten ook een lastige keuze. Over het algemeen zijn er enkelwandige kachelpijpen, dubbelwandige kachelpijpen, concentrische kachelpijpen en flexibele kachelpijpen. 

Materiaal

Kachelpijpen voor houtkachels en openhaarden moeten tegen hoge temperaturen bestand zijn. Om die reden worden veel kachelpijpen gemaakt van gecoat staal of voorzien van RVS. Het materiaal geblauwd staal wordt minder toegepast, omdat dit slechts één stookseizoen meegaat. Aluminium mag niet als materiaal voor een kachelpijp worden gebruikt bij houtvuur, omdat het smeltpunt van aluminium te laag ligt. Wel zijn aluminium kachelpijpen toegestaan bij gaskachels.

Bij een houtkachel moet het rookkanaal bestand zijn tegen maximaal 1000 graden Celsius. Ondanks dat 600 graden bij normaal gebruik kan worden behaald en 1000 graden pas wordt bereikt bij een schoorsteenbrand is dit wettelijk verplicht. De hittebestendigheid voor een houtkachel ligt dan ook hoger dan een gashaard. Over het algemeen is een rookkanaal voor een houtkachel dan ook duurder dan voor een gashaard.

Hittebestendigheid

De hittebestendigheid van het rookkanaal van een gashaard ligt gecompliceerder. Het rookkanaal van een gashaard moet namelijk bestand zijn tegen 250 graden, indien de haard lucht uit de omgeving aanzuigt, tot 500 graden Celsius, indien de haard lucht aanzuigt van buiten en rookgassen direct naar buiten voert. Het verschil zit hem in het soort systeem, namelijk open systeem of gesloten systeem. Een hittebestendigheid van 250 graden Celsius geldt voor een open systeem en een hittebestendigheid van tot wel 500 graden Celsius een gesloten systeem.

Keuze type kachelpijp

De keuze van een kachelpijp en rookkanaal is dus afhankelijk van het soort haard dat je van plan bent te installeren. Over het algemeen zijn de eisen aan een rookkanaal en kachelpijp voor een houtkachel en openhaard strikter dan voor een gashaard. Alvorens je tot de aankoop van een kachelpijp of rookkanaal overgaat is het raadzaam contact op te nemen met een erkende dealer. Deze dealers zijn veelal beter op de hoogte van de eisen en verplichtingen. Indien je onverhoopt een verkeerd rookkanaal of kachelpijp installeert loop je onnodig veel risico. Informeer anders eens bij Warmteshop.eu  

 

Voor meer info bezoek deze link : https://warmteshop.eu/